Munkafolyamatok

Munkafolyamatok

 

Falazas előtti előkeszuletek

Az építési munkálatok gyorsaságához és magának az építkezés minőségének az eléréséhez kiemelkedő fontosságú az alaplemez
illetve alapsávok pontos kibetonozása. Falazás előtt az alaplemezre és a sávokra ragasszon vízszigetelést.

 

Általános tudnivalók a falazáshoz

A falazást + 5 °C feletti hőmérséklet mellett végezze. Falazáshoz a PORFIX ragasztót ajánljuk. A falazat tájékoztató jellegű ragasztószükséglete 17 kg / m3 a PDK nútféderes idomtégla esetében, s 20 kg / m3 a sima idomtégla esetében. A ragasztót fogas kőműves-merítőkanállal 2-3 mm-es rétegekben egyenletesen hordja fel az idomtégla
kötő-felületeire. A kötő-ragasztóba ne tegyen fagyálló vagy más vegyi adalékanyagot. A 75 mm vastagságú válaszfaltéglát 4,0 m legnagyobb hosszúságig és 2,6 m legnagyobb magasságig használja.

 

A ragasztó elkeverése

A PORFIX száraz keverékét szórja egy tiszta, vízzel töltött edénybe (a pontos vízadag a gyártó cégtől függően a csomagoláson van feltüntetve). Keverje el homogén péppé és 4 órán belül használja el. A más gyártótól származó ragasztó esetében győződjön meg arról, hogy a ragasztó alkalmas-e pórusbeton (sejtbeton) használatára.

 

Az építkezés alapjainak letétele

1. A nivelláló műszer vagy a lézeres vízmérték segítségével állapítsa meg az alaplemez, illetve alapsávok magasságbeli egyenetlenségét.
2. Tűzze ki az oldalakat, mérje át az átlók hosszát és ezt követően szükség esetén végezze el az átlók pontatlanságának javítását, kiigazítását (mérőszalag illetve lézeres mérőszalag segítségével).
3. Az első idomtégla réteget fektesse mész-cementhabarcsba, s a magasságbeli ellenőrzést nivelláló műszer illetve lézeres vízmérték segítségével végezze el. Újra mérje le az oldalhosszakat és az átlók hosszát. Ha a falazás során sima idomtéglát használ, akkor
azok függőleges felületeit a PORFIX ragasztó segítségével kösse össze. Nútféderes (PDK) idomtégla használata esetén ragasztót ne hordjon fel, mert a függőleges kötés száraz.
4. Az első réteg esetleges kisebb egyenetlenségeit egyengető-gyaluval egyenlítse ki. A ragasztó felhordása előtt az idomtéglát tisztítsa meg a portól és esetleges egyéb szennyeződésektől.
 

     

Külső falak falazása

A magasság kiegyenlítése és a rakfelület megtisztítása után hordja fel fogas kőműveskanál segítségével egyenletesen az egész felületre a PORFIX ragasztót - úgy a vízszintes, mint a függőleges kötőfelületekre (a PDK, azaz nútféderes idomtéglák kivételével).
Ügyeljen arra, hogy a hézagok a lehető legkisebbek legyenek. Fontos, hogy az idomtéglák helyesen legyenek átkötve. A függőleges illesztések fedése legkevesebb 4,5 cm legyen. Zsinór vagy vízmérték segítségével folyamatosan ellenőrizze a falak vízszintes
és függőleges elhelyezését. Ha a falazás során ajtótokokat ültet be, a falazat megkozelítőleg 1,5 m magasságának elérése után ellenőrizze a nyílások szélességét a beillesztett ajtótokokban.
 

Válaszfalak falazása

A válaszfalak falazásánal fontos a falak helyes kötése és a külső falakhoz való befogása.
a) a teherhordó válaszfalakat „kötésre” módon fogja be.
b) a nem teherhordó válaszfalakat úgynevezett tartósan rugalmas kötéssel kapcsolja a tartószerkezethez. Hagyjon egy centiméter rést a nem teherhordó válaszfal és a tartófal, valamint a mennyezet között és töltse azt ki poliuretán habbal. A válaszfalakat
a következőképpen fogja be:
- rozsdamentes szögvas segítségével
- cementágyba acélrudak segítségével
- befogott farátétek segítségével

Dilatáció a falazásnál
A dilatációt a falazat egész magasságán hajtsa végre – a külső falnál minden 25-30 méter után – a válaszfalaknál legfeljebb hatméterenként.