Nyilvános tárgy

AZ OLOMOUC-I WALDORF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ÉPÜLETE

„„A PORFIX-nak köszönhetően az iskolának olyan épülete van, amelyben a gyermekek és a felnőttek is jó“
tárgy
Veřejný objekt
fekvés
Olomouc
leírás:

Hihetetlenül gyorsan emelkedett magasba Olomouc Hejčín nevű városnegyedében az Olomouc-i Waldorf Általános Iskola és Óvoda épülete. Az óvodáskorú gyermekeknek szánt rész építése csak 8 hónapig tartott, az iskolások épületén az építőmesterek 14 hónapig dolgoztak. A 2021/2022-es tanév ezért új, korszerű és személyre szabott termekben kezdődhetett meg.

„Szerkezeti rendszerként monolit vasbeton lett kiválasztva keresztirányú falakkal, a külső térelhatárolók pórusbeton elemekből készültek. Azért alkalmaztuk ezt, mert az épület alapterülete mindenütt íves, és ilyesmit égetett téglából kialakítani lehetséges ugyan, de a pórusbeton minden irányban konzisztens, ezenkívül könnyű íves formájúvá alakítani” magyarázza Petr Leinert építész.

A megrendelő kérte, hogy az épület megfeleljen a környezetbarát működtetés követelményeinek, ezért a legjobb hőszigetelő rendszer lett kiválasztva, és a külső falak vastagsága 50 centiméter. „Az építmény nem alacsony energiaszintű ugyan, de a szigeteltsége nagyon jó. Minimális mennyiségű szellőztetőrendszerrel van ellátva, mert a Waldorf iskola egyik alapelve a természetközelség. A szellőztetés ezért természetes módon történik, ablakokon keresztül,” teszi hozzá az építész.

Monika Machytková igazgatónő szerint sikerült olyan épületet megépíteni, melyben nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is jól érzik magukat. Véleménye szerint az iskola belső termei is fejlesztően kell, hogy hassanak a gyermekekre, ezért meghittnek és barátságosnak kell lenniük. „Azt szerettem volna, ha a tantermek tengelyszimmetrikus hastszög formájúak legyenek, és a falak megfeleljenek az aranymetszés szabályának. És hogy a folyosó a folyó folyására emlékeztessen. Mindez tökéletesen megvalósult,” állapítja meg az igazgatónő.